Връзка с автора: chenkov06@gmail.com

 


НАЧАЛО

РАЗКАЗИ И ФЕЙЛЕТОНИ


МАЛКИЯТ БРАТ
В БУРЯТА
КУЧЕШКА МУ РАБОТА
ПРИТЧА ЗА БОГ
МНОГО СЪМ... ОНУЙ
ЕХ, КЕРО, КЕРО!
ИЗГЛЕЖДА КАТО РЕКЛАМА, АМА НЕ Е
ИЗГЛЕЖДА КАТО РЕКЛАМА, АМА НЕ Е 2
ДУНАВСКО ХОРО
ПИШМАН МЕДИТАЦИЯ

 

СТИХОСБИРКИ


СЪКРОВЕНО
КОГАТО СИ ГОТОВ ДА ПОЛЕТИШ
ПРЕАДЧУВСТВИЕ ЗА ЛЯТО
ПО ДЪЛГИЯ ПЪТ
НЕ СЪЖАЛЯВАМ

 

НЕИЗДАДЕНИ


СТИХОВЕ
ПРЕЗ СМЯХ КАЗАНО
МИСЛИ И АФОРИЗМИ
ПОД ЛУПА
ЦИТАТИ...
ХАЙКУ
ТЕКСТОВЕ ЗА ПЕСНИ
ПЕСНИ ПО МОИ СТИХОВЕ
БОДЛИЧКИ
ВИДЕО
ЖИВОТ ЗА ДРУГИТЕ
РУБАЙЯТ

 

     На днешно време е модерно да членуваш в партия някаква или движение. Аз да не съм по-изостанал от другите, че да стоя настрана и да си давам вид на аполитичен.
     Реших и аз да съм кат` хората и да си осигура топло местенце в некоя партия.
     Хубаво, ама те `зеха, че изникнаха кат` гъби след дъжд и туй ма затруднява. Мислих колкото ми позволяват възможностите и така, и иначе... Де да знам, аджеба, коя партия може да ми осигури най-топло местенце, та тъкмо в нея да съ намърдам.
     Първо ми дойде наум за СДС-то и – а-а – да ги ощастливя с присъствието си, един вид, па ми щракна нещо ей тука и си викам: “А бе, тях ги подлагат на дискриминация нелегално. Що да си развалям рахатлъка?! Я си представи, че пак почнат да ги репресират легално или ги извадят от закона?! При такваз ситуация моментално ша съ компроментирам и ми отиде и мястото, и кариерата. Политика е туй! Не е като да си играеш на шикалки я.
     Пък и са беднички завалиите. Тя, политиката, само с репчене не са прави, ами иска и спокойствие откъм финансовия въпрос. Сиреч – да ти дрънка джеба! Значи тая организация не може да ми напълни джеба, пък какъв ще съм политик с празен джеб.
     И още едно съображение към горе изложените: нямат си идеология, а каква е – питам аз – организацията без идеология? Неуправляем летящ обект. Няма да знаеш в коя насока да вървиш и по кое правило да съ самоуправляваш.
     А бе, да ти кажа под секрет – аз смятам да управлявам, а не да съ самоуправлявам. Къде по-доходно е!
     Като си направих тия умозаключения, безвъзвратно съ отказах от първия си мерак. Нали сега `секи има право да съ ориентирва според както му сочат интересите. Затуй ша съ присъедина към комунистите, щото с тая партия, според мене, най си подхождаме по характер. Каквато тя – такъв и аз. И убежденията ни еднакви. Направо – пълен синхрон и разбирателство, един вид.
     Е, верно, че не съм чел Маркс, нито пък неговия човек... да му се не види – забравих му заглавието. Някой си Енглиш май, че беше. Ама ще го прочета тоя Маркс. Не че е написал кой знае какво, ама да не им чупя хатъра, я! И неговия човек ша прочета. Туй не е болка за умиране. По важно е, че `сичко, дето ония го нямат – тия го имат. Власт ли искаш? Ей ти власт! Командвай и си гле`й кефа. Пари ли искаш? Ей ти пари колкото щеш! Вземай колкото ти трябват, пък и горница да вземеш, няма кой да ти дири сметка.
     И идеологията им – на лице. Трима души са се трепали да я пишат, един вид. То верно, че има една приказка: “Много баби – хилаво бебе.”, ама нейсе. А бе, кой ти гледа идеологията, като е отгоре. Важното е да си горе, па другото е за баламите. Че тъй де!

1990 г.
Габрово