Връзка с автора: chenkov06@gmail.com

 


НАЧАЛО

 

СЪКРОВЕНО
КОГАТО СИ ГОТОВ ДА ПОЛЕТИШ
ПРЕАДЧУВСТВИЕ ЗА ЛЯТО
ПО ДЪЛГИЯ ПЪТ
НЕ СЪЖАЛЯВАМ

 

СТИХОВЕ
ПРЕЗ СМЯХ КАЗАНО
ХАЙКУ
РАЗКАЗИ И ФЕЙЛЕТОНИ
ПОД ЛУПА
ЦИТАТИ...
ТЕКСТОВЕ ЗА ПЕСНИ
ПЕСНИ ПО МОИ СТИХОВЕ
БОДЛИЧКИ
ВИДЕО
ЖИВОТ ЗА ДРУГИТЕ
РУБАЙЯТ

Тези мои мисли и афоризми в никакъв случай не претендират за някаква изключителност или мъдрост. Може да не ви допаднат или да не харесате всичко, което съм написал и това е напълно нормално. Тези дни един мой познат написа във Фейсбук, че свободата на словото родила празните приказки. Аз пък казвам, че е по-добре да има свобода на словото и празни приказки, отколкото обратното. Мъдрият човек винаги може да отсее ненужното.

 * * *

     Освен във Вярата ми, моето щастие е и в очите на тези, които са имали нужда от мен и не съм ги подминал, а нещастието ми – във фактът, че те са толкова малко.


     * * *

     Когато човек се запознае с някаква теза или твърдение, той се развива във всякакъв аспект, но в момента, в който приеме тази теза или твърдение за неоспорим факт, неподлежащ на съмнение, неговото развитие се забавя или спира.
     Тоест сляпата вяра в нещо, не носи развитие на личността! Само ако постоянно си задаваме въпроси и търсим техните отговори, ако се съмняваме във всичко, тогава ще продължим да се развиваме като личности и да израстваме духовно.


     * * *

     Това, което различава мъдрия човек от глупака, много често е гледната точка.


     * * *

     Ако трябва да говорим с езика на френската революция – колкото по-дълго един политик упражнява власт, толкова по-голяма е вероятността да легне на гилотината.


     * * *

     Всеки човек е една малка вселена, но никой не е център на Вселената.


     * * *

     Бедите, през които е преминало човечеството от своето съществуване до днес, не са причинени от някакъв Дявол. Такъв няма! Проблемът е в неразбирането кои сме ние всъщност и в робуването на различни религии, които разпространяват твърде изопачена, направо невярна представа за Бога. Те и ония, които са се поставили под тяхна опека, са по лоши и от атеиста. Той не вярва в съществуването на Бог и с това се приключват нещата. Но без да съзнава, той е много по близо до Бога от многото, които афишират, че вярват в Него и твърдят, че Го познават.


     * * *

     Книгата е огромно богатство, което се постига с малко средства. Да не го оставяме да ни се изплъзва!


     * * *

     По-добре да общувате с този, който ви казва: "Не съм съгласен с теб.", отколкото с този, който казва "Бягай, не ме занимавай с тези глупости!".


     * * *

     Казват, че всеки гледа (на света) от собствената си канбанария. Но ако твоята е ниска, ще видиш дтайлите, но няма да видиш цялото. Обратно – ако канбанарията ти е висока, ще видиш цялото, но ще ти се изплъзнат детайлите.
     Може би затова хората са измислили понятието "златна" среда.


     * * *

     Може да имаш много пътища пред себе си и всеки един да те отведе до целта, която преследваш. Въпросът е кой от тях ще избереш. Ако избереш лесен път, ще стигнеш бързо, но нищо няма да научиш. Ако избереш труден път, може и да не стигнеш до целта, но със сигурност ще знаеш повече за себе си и за света около теб. * * *

     Колкото по-неубедителна е една идеология или религия, толкова по-могъща и страшна е пропагандно-репресивната машина (институция), създадена да я наложи.


     * * *

     Славата е като шоколада – ядеш го и ти е приятно, но прекалиш ли, може да ти навреди.


     * * *

     Патриотизъм, подхранван от славно минало, губи своята сила, ако няма могъща и просперираща държава, която единствена е в състояние да го подхранва в настоящето. А "патриоти", за които няма качествена храна в настоящето, използват хранителни добавки. И така се ражда нацизма.


     * * *

     Жената е цвете в градината на Бог. Дай й любов, както на цветето даваш вода, и тя ще бъде винаги красива.


     * * *

     Човек винаги прави нещо с някаква цел. И ако си отговори на въпроса "Защо го правя?", той вече наполовина е постигнал целта си.


     * * *

     Аз пиша стиховете си така, че когато някой ги чете втори, трети път, той да го прави, защото ги харесва, а не, защото не ги разбира.


     * * *

     Ако ви се вижда, че Бог е отмъстителен, ревнив; ако смятате, че Той не обича теези, които не го ласкаят; ако мислите, че е сприхав или жесток, значи сте се вторачили в себе си.
     И накрая – ако наистина смятате, че Бог е такава същност, вие просто богохулствате по най-отвратителен начин.


     * * *

     Животът преминава покрай нас, докато ние се обръщаме назад и се вторачваме в миналото си. Преминава като размазан пейзаж от прозореца на пътнически вагон. Но когато се сетим, че той е някъде напред, вече сме изпуснали доста кадри, които, ако бяхме гледали внимателно, щяхме да видим в детайли.


     * * *

     В живота няма лоши и добри моменти. В него има едни обстоятелства, с които да се пребориш, и други, на които да се радваш.


     * * *

     Когато комунистите претърпяха трансформация и се превърнаха в ГЕРБ, демокрацията също претърпя трансформация е се превърна на глупокрация. * * *

     Ако човек загърби приятелите и враговете си, загърбва истината за себе си; ако загърби успеха, загърбва себереализацията си; ако загърби щастието, загърбва живота си; ако загърби любовта, загърбва себе си.


     * * *

      Ако спреш постоянно да се оплакваш колко си нещастен, току-виж си намерил щастието.


     * * *

     Утъпкани пътища много, но неутъпканата пътека е само една – твоята.


     * * *

     И честният човек се срамува, но заради безчестието на другите.


     * * *

     Човек е свободен тогава, когато може да говори за собствената си свобода, без да понижава глас.


     * * *

     Някои хора най-добре ги огрява слънцето, когато стоят на сянка.


     * * *

     В България има два вида вишисти: едните са безпарични, но с мозък, а другите безмозъчни, но с пари.


     * * *

     Когато патриотизмът на една нация се подхранва от бабаитлък и минало величие, а не от културни, научни и икономически постижения в настоящето, се получава Германия от 1933 г. А когато същият този примитивен "патриотизъм" започне да разделя хората на "тези" и "онези", такава нация е губеща.


     * * *

     На лицемерието се кланят само кариеристите.


     * * *

     Пишещите станаха толкова много, че просто не останаха читатели. * * *

     Когато нямам съмнения за нещо, аз само си мисля, че знам със сигурност.


     * * *

     Не е важно в какви условия или как ще започнеш живота си. Важно е какво ще направиш с него, за да не се срамуваш, когато го напускаш.


      * * *

     Когато няма какво да кажеш, не говори, ако искаш хората да те уважават.


      * * *

     Любовта може да бъде страдание, но само за тези, които не познават нейната същност.


      * * *

     Не е важно колко добрини си направил през живота си. По-важни са грешките, които си осъзнал.И също – не е толкова важно какво си постигнал, а как си го постигнал.


      * * *

     Да си правиш самокритика е трудно нещо, но още по-трудно е да си повярваш, след като си я направил.


      * * *

     Неудобните истини понякога нагарчат, но и лекарствата – също.


      * * *

     В живота ни не винаги се случва това, което искаме, но е така, защото не винаги исканото от нас действително ни е необходимо.


      * * *

     Някои хора дотолкова свикват с оковите си, че като им ги свалят, се чувстват ограбени.


      * * *

     Ако сте направили добро само за да ви отвърнат с добро, по-добре да не бяхте го правили.  * * *

     Всички поетични шедьоври на бъдещето са скрити в един бял лист.


      * * *

     Ако искаме да прозрем в бъдещето, трябва да се върнем в миналото и да се опитаме да разберем какво е нашето отношение към това минало.


      * * *

     Физическият недъг съвсем не е толкова страшен, както много хора си мислят. По-страшно е да не знаеш какво да правиш с живота си.


      * * *

     Когато некомпетентният човек мете улиците, той е обслужващ персонал. Когато управлява държава, той е нейният кошмар.


      * * *

     Старостта при моето състояние не ме плаши толкова, колкото мисълта, че може да си отида от този свят, без да оставя нещо значително след себе си.


      * * *

     Когато в едно семейство се правят взаимни компромиси, това означава, че любовта обладава този дом. Но когато компромиси се правят в името на същата тази любов, значи, че тя вече си е отишла.


      * * *

     За да откриеш Бог, не е достатъчно да повярваш в Него. Трябва да се съмняваш, че Го има. Затова казвам, че атеистите са много по-близо до Бог от тези, които ходят на църква в неделя и палят свещи за здраве.


      * * *

     Животът омръзва на тези, които не знаят какво да правят с него.


      * * *

     Историята за Исус Христос, описана в Библията, е прекрасна приказка с ужасяващи последици за човечеството. Приказка, която няма нищо общо с действителността, но църквите умело я използват вече две хиляди години, за да държат в подчинение масите. Приказка, която не успя да научи хората как да живеят, но ги раздели и ги изпълни със страх от съществуването им.
     Христос би порицал всички тези институции, които в негово име отдалечават човека от единствената Истина за Бог. Тази Истина, която той дойде, за да ни открие.


      * * *

     Носталгията по миналото е емоционален товар, който понякога ни пречи уверено да прекрачим в бъдещето.


      * * *

     По-важно от това да живееш добре, е да има за кого да живееш.


      * * *

     Да реши, че има безкрайно време пред себе си, е голямата и постоянна грешка на младостта.


      * * *

     В мига, в който се осъзнаем като личности, се ражда стремежът ни да избягаме от себе си.


      * * *

     Най-тъжният смях е, когато се смеем на глупостта на управниците си.